ID/Chip

Hästpass

Från och med juli 2009 gäller en av EU fastställd ny passförordning (EG 504/2008). I Sverige är det de register- och stambokförande föreningarna som utfärdar hästpassen. Om du är osäker på vilken rasförening du skall vända dig till, kontakta gärna Svenska Hästavelsförbundet på telefon 0220-454 00, fax 0220-454 01 eller besök SH’s hemsida.

Kostnaden för passet varierar mellan de olika rasföreningarna.

Om en häst eller ponny helt saknar identitetshandlingar måste den id-kontrolleras och chipmärkas, men för att få ett pass krävs också att hästen har ett åldersintyg utfärdat av veterinär. Hästar som har okänd härstamning eller är efter icke godkänd fader ska enligt SH’s Plan & riktlinjer blodtypas, eller DNA-analyseras innan registrering kan ske, dels för att fastställa en identitet och dels för att undvika att samma häst registreras två gånger. Samma gäller om hästen är efter en hingst som ej löst licens eller betäckningsbevis.

För registrering av tigrerade hästar krävs även foto på hästen. Jag kan fotografera din häst (har en digital systemkamera Cannon EOS 50D) och tillhandahåller via e-post två filer i korrekt format för framkallning att bifoga passansökan.

ID-Kontroll och Konturdiagram

Jag är av SH godkänd ID-kontrollant klategori 1 (med godkänd färgkurs) och får ID kontrollera alla hästar och ponnier (utom travare) Innehar SH´s stämpel för idkontrollanter.
I passet skall det finnas ett konturdiagram där hästens färg, tecken och virvlar beskrivs och ritas in. Denna identitetskontroll får enbart utfärdas av en av SH godkänd id-kontrollant.

Märkning med Microchip

Jag är av SH och SJV godkänd microchip-märkare och får microchip-märka hästar och åsnor av alla raser.
Från och med juli 2009 gäller en av EU fastställd ny passförordning (EG 504/2008) som innebär att alla hästar som nyregistreras efter detta datum skall chipmärkas. Se mer information hos Jordbruksverket eller Svenska Hästavelsförbundet.

För hästar med tidigare utfärdat och enl. passförordningen godkänt pass rekommenderas märkning för att säkerställa hästens identitet. Krav på chipmärkning föreligger även för redan registrerade hästar vid nyansökan om pass, för halvblodshingstar som skall delta i avelsvärdering (fr o m 2005) och för alla tävlingsponnyer enligt Svenska Ridsportförbundets TR (fr o m 2006) som tävlar på inbjudningstävling eller högre.

Samtidigt med chipmärkningen tas ett hårrotsprov ur svansen för eventuell härstamningskontroll via DNA.

En del registrerande föreningar kräver att hästen härstamningskontrolleras varför provet i de fallen måste skickas till SLU för analyssvar innan hästen kan få sitt pass. Kontrollera med din rasförening vilka krav som ställs för just din häst. Rasföreningerna hittar du här.

Hur går det till?

Microchippet injiceras i övre delen av halsmuskulaturen på halsens vänstra sida, mitt på halva halsens längd en handsbredd under mankammen. Microchippet kapslar in sig och vandrar ej i kroppen. Före chipmärkningen görs en kontroll av hästens identitet mot hästpass. Om inte hästen redan har ett hästpass fyller chipmärkaren i ett konturdiagram. Tagel med hårrot från svans tas i samband med chipmärkningen som sedan skickas tillsammans med hästens övriga handlingar till rasföreningens registrator. Taglet kan komma att användas vid slumpvis DNA-analys.

Microchip-märkning innebär även en trygghet för dig om du skulle råka få din häst stulen.
Avläsning av det inkapslade microchippet avslöjar direkt att det är just din häst om du/polisen skulle hitta den.

Microchippet som jag hittills har använt och använder är av märket DATA Mars. Mer information finns på www.datamars.com. Chippet stöder ISO Standard 11784 och 11785, ett system som verkar i hela Europa. Chippet är passivt, kan alltså aldrig dö och går ej att programmera om. Varje chip har en kod på 15 siffror. De första sex siffrorna i koden är DATA Mars-information och landskoden, efterföljande nio siffror är chippets unika nummer. Svensk distributör av microchip, avläsare mm är Kruuse Svenska AB.

Storleken på microchippet är 2×11 millimeter

Att tänka på vid ID-kontroll och chipmärkning

Hästen skall vara infångad och installad när jag anländer. Hästen skall vara torr och ren om benen. Det behövs en hästvan person som håller i hästen, hästens originalpapper och ett litet bord skall finnas till hands. God belysning. Vid chipmärkning måste det finnas en lämplig plats i lugn miljö där vi kan hålla till, även här med godtagbar belysning. Jag behöver rent, ljummet vatten på plats.

VAD KOSTAR DET?

Taxa för 2014 inklusive moms
 Id- kontroll inkl konturdiagram 150:-/häst
 Micro-chipmärkning inkl konturdiagram (alternativt ID-kontroll mot bef pass) och hårprov 625:-/häst
 Digital ID-fotografering (2 st jpg filer 300dPi) 250:-/häst
 Endast avläsning för kontroll av microchip 50:-/häst
 Endast ID-kontroll mot bef pass 50:-/häst
 Insamlande av hårprov för DNA-analys 50:-/häst
 Avbruten chipmärkning p.g.a. hittat bef chip, ohanterbar häst, fel häst etc, 100:-/häst
 Avbruten chipmärkning enligt ovan med öppnat nytt chip 150:-/häst
 Milersättning tur och retur 50:-/mil